De basisschool stelt het advies voor leerlingen in groep 8 op. Als je het als ouder niet eens bent met het advies van de school, kan je de volgende dingen doen:
Gesprek met de leerkracht, intern begeleider en/of schooldirectie
Ga het gesprek aan en stel je vragen. Vraag waar het advies op is gebaseerd. Wat is het beeld dat de school van je kind heeft en komt dit overeen met je eigen beeld? Geef argumenten om je eigen mening te onderbouwen. Probeer samen tot een oplossing te komen. Soms kan bijvoorbeeld een dubbel advies uitkomst bieden. Ook kan je de school vragen om het advies aan te passen. School hoeft hier echter niet in mee te gaan. Ouders hoeven niet met het uiteindelijke advies in te stemmen.
Gesprek met de middelbare school
Als het advies niet wordt aangepast, kan je zoeken naar middelbare scholen met een brugklas met meerdere schooltypes. Een middelbare school mag een leerling op een ander schooltype plaatsen, als ouders daarom vragen. Het schooladvies is leidend en in de praktijk volgen de meeste scholen dit advies op. Je kunt echter altijd met de middelbare school in gesprek gaan en vragen of zij akkoord gaan met een andere plaatsing. De middelbare school beslist zelf of ze het kind wel of niet op dat schooltype toelaten. Ook kan je op zoek gaan naar scholen in de omgeving die een brugklas met meerdere schooltypes aanbieden, bijvoorbeeld vmbo-tl/havo. Hiermee wordt de definitieve keuze voor een schooltype uitgesteld.
Klacht indienen
Als je niet tevreden bent over de uitkomst van de gesprekken, heb je de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de klachtencommissie van de school. Welke klachtencommissie dat is staat in de schoolgids of op de website van de school. Veel scholen zijn aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC) van Onderwijsgeschillen. Over het algemeen is de klachtencommissie terughoudend in het doen van uitspraken over de inhoud van het schooladvies, omdat de school hierover een grote beoordelingsvrijheid heeft. De klachtencommissie kan het doorlopen proces wel beoordelen. Hoe is het advies tot stand gekomen en wat heeft de school hierin meegenomen? Is het advies voldoende onderbouwd? Op de website van Onderwijsgeschillen vind je hierover meer informatie.
Kun je geen antwoord op je vraag vinden? Neem dan contact op met onze ouder- en kindadviseur. Graag zelfs! We luisteren naar je en denken graag met je mee!
Maaike van Ham
Ouder- en kindadviseur
E-mailadres: m.vanham@swv-peellandpo.nl
Whatsapp: 06 83 99 18 90
Telefoonnummer: 06 83 99 18 90
Of vul het contactformulier in: